ODGOJ

Vrijeme je da pokudim neke od roditelja. Naime, neki su roditelji prešli s jednog ekstrema u drugi. Ako se naime takozvani pruski odgoj sastojao u tome da se, mogu reći, dijete proganjalo mržnjom, i da je dobijalo sve ono što ide uz mržnju, kao na primjer udarci, zastrašivanje, ponižavanje, ozljede tijela i povrede duše, danas se često događa upravo suprotno. Djeca danas imaju gotovo sve – ponekad otpada čak i taj "gotovo". Ona tada u potpunosti određuju život svojih roditelja, odnosno svoje okoline. Time djeca postaju neograničenim vladarima, koji mogu raditi što im se prohtije.

Kakvi su to roditelji koji puštaju da djeca rastu na takav način, ne postavljajući im uopće nikakve granice? To su roditelji s vrlo malo odgovornosti, koji slobodu miješaju sa razuzdanošću, a razvoj s laisser-faire. Djeca moraju biti vođena. Djeci je potrebno mnogo, mnogo ljubavi. No, ljubav se sastoji i u tome da im se postave jasne granice. Djeca moraju imati respekt prema svojim roditeljima i prema svima odraslima. Respekt nema ništa zajedničko sa strahom odnosno mrtvom poslušnošću. Respekt je poštovanje koje su mladi dužni imati prema starijima. To poštovanje dolazi samo po sebi, ako se djeca odgajaju tako da budu u uskoj vezi s Bogom.

Istovremeno bi stariji trebali poštovati mlade, i ne bi se smjeli prema njima odnositi kao prema glupančićima. Kao odrasla osoba imaj na umu da ne znaš kakva se duša nalazi u dječjem tijelu koje je pred tobom – mogla bi to biti duša jednog sveca ili velikog Majstora. Djeca bi odrasle trebala gledati kao mudre učitelje. Odrasli bi na djecu trebali gledati kao na duše koje sazrijevaju, koje su upravo došle od Boga i još snažno zrače Njegovom energijom. Živite s velikim respektom, živite u međusobnom poštovanju. Osjećajte ljubav, koja vas sve spaja. Svi zajedno imajte ljubav i poštovanje prema Bogu. To je najbolji lijek za sve probleme, koji bi vam mogli praviti teškoće u vašim međusobnim odnosima.

dio iz knjige SAI BABA GOVORI ZAPADU, poruka od 29. srpnja

Sai Baba govori Zapadu

Reinkarnacija

Psihoterapija

Novi Poredak

Novac

Meditacija

Sex and Drugs and Rock 'n' Roll

Cjepiva

Sai Baba govori o odnosima