Lend-Lease, Albert Kahn, Baku: Američki kapitalisti za Sovjetsku Rusiju

Iako se Staljin namjeravao zajedno s Hitlerom boriti protiv kapitalističkih zemalja, na koncu su mu kapitalisti na četiri načina pomogli da ne izgubi rat. Da je samo jedan od ta četiri nedostajao, izgubio bi.

Veliki Winston Churchil je izjavio da nitko ne mrzi komuniste više nego on, ali da sada ruski narod brani svoju djecu, svoje roditelje, svoje domove, i da britanski narod maršira skupa s njima.


Lend-Lease

1941. Nijemci osvajaju 3/4 sovjetskih tvornica. Pristavši na Leand-Lease zajam, Sovjetski savez je od SAD-a i Britanije dobio:

400 000 džipova i kamiona
13 000 tenkova
14 000 aviona
8 000 traktora
2 000 lokomotiva i 10 000 vagona
4,5 milijuna tona konzervi hrane
1 milijun tona strojeva
6 milijuna tona sirovina
SAD i Britanski Commonwealth osigurali su 55% aluminija i 80% bakra Sovjetskom Savezu tijekom rata
2,6 milijuna tona dizela i kerozina
1,5 milijuna km kablova
15 milijuna pari čizama
1,5 milijuna pokrivača
107 000 tona pamuka
35 000 motocikala
35 000 radio stanica

strojnice, radare, municiju, lijekove i medicinsku opremu

Ukupno tijekom rata 60% sovjetskog oružja i opreme bilo je američke i britanske proizvodnje. Na kraju rata, u svibnju 1945. 50%.

Na zdravici za večerom sa savezničkim čelnicima tijekom Teheranske konferencije u prosincu 1943., Staljin je dodao: “Sjedinjene Države... su zemlja strojeva. Bez korištenja tih strojeva kroz Lend-Lease, izgubili bismo ovaj rat.”

Nikita Hruščov, koji je vodio Sovjetski Savez od 1953. do 1964., složio se sa Staljinovom ocjenom. Hruščov je u svojim memoarima opisao kako je Staljin naglasio vrijednost pomoći Lend-Leasea: “Otvoreno je izjavio da nam Sjedinjene Države nisu pomogle, ne bismo dobili rat.”

"Dragi prijatelji, nikada nismo dijelili pobjedu na našu i tuđu", rekao je Putin. “Uvijek ćemo pamtiti pomoć saveznika: Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i drugih nacija antihitlerovske koalicije, i... njemačkih i talijanskih antifašista.”

"Roosevelt je", rekao je Churchill, “osmislio izvanrednu mjeru pomoći zvanu Lend-Lease, koja će se isticati kao najnesebičniji i najiskreniji financijski čin bilo koje zemlje u cijeloj povijesti”.


Lend-Lease kamioni Studebaker US6 u Mozhaisku, Moskva, tijekom Drugog svjetskog rata (© TASS/Getty Images)

 

Albert Kahn

Albert Kahn, njemački Židov odrastao u Americi, poznat je kao arhitekt Detroita.

1929., kroz sporazum koji je s Kahnom potpisao Saul G. Bron, predsjednik Amtorga, sovjetska vlada je ugovorila s Albert Kahn Associates da pomogne u projektiranju tvornice traktora u Staljingradu, prve tvornice traktora u SSSR-u.

1930. potpisan je drugi ugovor s Kahnom za njegovu tvrtku da postane konzultantski arhitekt za svu industrijsku izgradnju u Sovjetskom Savezu.

Je li previše smjelo tvrditi da bez Alberta Kahna saveznici ne bi dobili Drugi svjetski rat?

Jest. Ali njegov doprinos, kultiviran kroz njegov rad sa SSSR-om, bio je ključan u pomaganju objema zemljama da postignu neviđene vojno-industrijske kapacitete.

https://detroit.curbed.com/2019/12/13/21012559/albert-kahn-russia-ussr-detroit-world-war-ii

Oni su obučili više od 4 000 sovjetskih arhitekata i inženjera, i projektirali 521 tvornicu prema prvom nacionalnom petogodišnjem planu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Kahn_(architect)

 

Baku

Prije Prvog svjetskog rata Baku (i Maikop) je proizvodio 50% ukupne svjetske nafte. Dva brata Nobel, Robert i Ludvig, braća od Alfreda, vodili su proizvodnju. Radnici su ih voljeli jer su dobro živjeli, i zato ih boljševici nisu smaknuli, već su im dopustili da odu. Nakon revolucije obrazovani odlaze, proizvodnja pada na 13% prijeratne.

Općenito, u SSSR-u proizvodnja pada na 10% prijeratne. Staljin se obraća Shellu, Vickersu i Standard Oilu za pomoć. Proizvodnja se oporavlja.

Od 1941. do 1945. jedinice sovjetske vojske primile su iz Azerbajdžana 75 milijuna tona nafte i 22 milijuna tona benzina.

 

Četvrta stvar važna za pobjedu saveznika: Amerika i Britanija su uništili Luftwaffe i teško oštetili njemačke industrijske kapacitete. A da se ne spominje Japan, koji se ugvorom s Hitlerom obavezao napasti Rusiju, i imao je u Mandžuriji milijun vojnika. I sjeverna Afrika, i Italija, i Normandija.

Ipak, 80 % njemačkih divizija je bilo na Istoku, 4 od 5 poginulih njemačkih vojnika, poginulo je na istočnom frontu, uz nevjerojatnu žrtvu sovjetskog naroda. 27 milijuna poginulih. Rusija još uvijek nema predratni broj stanovnika.

U ovoj poruci Novi poredak Sai Baba govori o komunizmu i kapitalizmu. U jednoj drugoj poruci je izjavio da su Lenjin, Hitler, Staljin i Brežnjev najveći demoni 20. stoljeća.

Također je rekao da Karl Marx nije bio dobar čovjek niti pretjerano načitan, a to su dva nužna uvjeta da nečija ideja zaživi.

Paramahamsa Yogananda je u svojem govoru u Američkom kongresu pohvalio SAD za njihovu ulogu u WW2 i u Korejskom ratu.

Jedan je slovenski mistik rekao da je Staljin bio Jezuit i jedan od najmračnijih likova ruske povijesti. On je odgovoran za smrt mnogih milijuna ljudi u sibirskim logorima smrti.

Jedan drugi mistik je izjavio da je Mao Ce-tung bio dominantno demonska polarizacija karaktera, dok je Čang Kai-šek bio dominantno ljudska. Nakon smrti diktatora, Deng Xiaoping s Jimi Carterom dogovara američka ulaganja. Kina od najsiromašnije zemlje polagano postaje jedna od najbogatijih.

Urbana Ljevica

Ekstremno koronašenje je dušu dalo za jednu specifičnu skupinu ljudi...ajmo ih nazvati "urbani ljevičari".
To su oni koji misle za sebe da se na temelju svojeg obrazovanja, inteligencije, štovanja Znanosti, moralne superiornosti i tobože sofisticiranog ukusa zaslužuju smatrati posebnom kastom koja se izdvaja iznad ostatka "šljama".

Na površini izgleda paradoksalno što takvi stalno prosvjeduju za raznorazne "potlačene" skupine i puna su im usta ljudskih prava, a u ovakvoj situaciji su često aktivno na strani diskriminacije. No, to je sasvim konzistentno s njihovim uobičajenim elitizmom i licemjerjem.

Naime, kada takvi govore o toleranciji, oni misle samo na toleranciju unutar njihove hermetički zatvorene skupine, prema onima koji se oblače, misle i glasaju poput njih. Kada govore o ljudskim pravima, govore o pravu njih "naprednih" da nametnu svoju viziju "ljudskih prava" ostatku neukog, zaostalog šljama.

Zato takvi najviše od svih navijaju za uvođenje ausvajza. Jako im godi ideja da se njihova superiornost konačno počne očitavati i u konkretnim društvenim privilegijama, i žude za tim da imaju što manje moguće dodira sa šljamom, ako ga već ne mogu prisilno preodgojiti.

- Silvia Vidović