Moć Tišine - Maharishi Mahesh Yogi

Djelotvornost dolazi iz jednousmjerenosti na cilj, to je sve. Kada je svijest o cilju oživljena, tada se nalazi put do uspjeha.

Ne ispituj prirodu kako se ispunjavaju želje! Poželi i kreni.

Vidi posao, obavi posao, izani iz bijede.

U životu postoji vrijeme za sve.

Odgovor na svaki problem je, da nema problema. Neka čovjek prihvati tu istinu i bit će bez problema. Živi život tako, udobno i bezbrižno.

Dostojanstvo života žene je beskonačno. Njen položaj je neizmjeriv, njene mogućnosti
neograničene, njena uloga, božanska. Ona ispunjava ulogu podržavatelja, stvaratelja i poticatelja života. Ona je žarišna točka širenja smirenosti. U današnjem promjenljivom svijetu, njen pogled prodire do daleke zbilje, zbilje koja traje preko promjena.

Žena stoji na vrhu stvaranja. To je njeno mjesto i njena dharma (moralna dužnost) i to ne smije nikada izgubiti, jer, ako izgubi, dolazi do ratova, patnje i okrutnosti, pošto je ona suprotnost svih tih stvari. Živčani sustav žene je po naravi profinjeniji i nježniji. Ona prva osjeća dobro, čisto, nježno, ljepo, božansko. Po naravi, muškarac je grublji. Njegov položaj je da se bavi svijetom, pa mora biti u stanju upravljati stresom.

Žena je ravnoteža. Ravnoteža sve prirode. Ona preuzima stresove svog muža i djece i ne širi ih dalje. Ona se treba pobrinuti da muškarac krene prema višoj svijesti. Lječenje je u krilu majke. Ona liječi dječju dušu. Majčinska ljubav koju prenose ruke svake žene je Božanska Majka.

Neka se vaše želje okreću prema unutra, i budite strpljivi. Dozvolite da vam ispunjenje dođe. Nježno se opirite iskušenju da tražite ispunjenje svojih svijetovnih snova. Sljedite ih u svom srcu sve dok ne nestanu u Sebstvu i tu ih ostavite.

Možda treba malo samodiscipline. Budite jednostavni, budite ljubazni, budite odmorni...Brinite se o svom unutarnjem zdravlju i sreći. Sreća zrači poput mirisa iz cvijeta i privlači sve dobre stvari.
Dozvolite svojoj ljubavi da hrani vas, ali i druge. Ne mučite se da bi zadovoljili vaše životne potrebe, dovoljno je biti mirno budan i svjestan tih potreba. Na taj način život napreduje prirodnije i nenapornije. Život postoji da bi se uživao.

Svaki dan je život. Mi ne zapostavljamo sadašnjost zbog neke svjetle budućnosti. Nikad ne misli da nećeš početi živjeti život dok ne ostvariš Jedinstvo. Živimo u sadašnjosti: priroda vodi našu sudbinu, a priroda je najbolji organizator. Jednostavnost i prirodnost donijet će uspjeh. Ako mislimo na poraz, to i dobivamo. Ako smo neodlučni, ništa se ne dogana. Moramo izabrati nešto veliko, i to učiniti. Nikada ne misli na neuspjeh, jer, na što misliš sada, to ćeš dobiti u budućnosti.

Umišljanje je pokušaj da se živi tuđa dharma (svrha, dužnost). To je opasno jer tako možeš potpuno potisnuti i zavesti svoju osobnost. Ako ste zaokupljeni umišljanjem, npr. želite uvijek biti pozitivni jer ste inicijator ovog ili onog... vrlo je teško osloboditi se tuposti koju uzrokuje takav stav.
Nikad se ne boj suprotstaviti onomu što ti se ne sviđa. Čak i kada se čini da ono što ti odgovara nije u skladu s "evolucionarnim zahtjevom" grupe, pokreta, i td. Budi kreativan i konstruktivan.

Prema životu trebamo biti prirodni i opušteni. Ne budimo zabrinuti ni zbog djelatnosti, niti zbog meditacije. Sve se provjerava brzinom ispunjavanja naših želja - našim postignućima. Nikada ne trebamo biti zabrinuti. Kada dođe vrijeme tada čak i pjev ptica može biti poticaj za prosvjetljenje. Čak i dim iz trulog grma.
To je sljedeće stanje buđenja. Tu nema ničeg spektakularnog. Ne misli o tome gdje smo. Ne misli da je New York strašan. Ne brinite o atmosferi. Vrlo je krivo naglašavati da je atmosfera loša i da smo stoga iscrpljeni. To je karma naše vježbe.

Jednom kada se prestanemo uznemiravati zbog naše okolice tada će se priroda pobrinuti o nama. Postavit će nas u pravo okruženje. Budite prirodni i opušteni. Ne analizirajte i bitak će preuzeti vodstvo. Kada počnemo komplicirati, bitak se izgubi. Ne radi se o tome da budemo inertni, već da imamo povjerenje, i da priroda preuzme vodstvo.

Domaćica mora zadovoljiti sve članove obitelji, s velikim brojem odnosa s različitim
raspoloženjima, i naravima. Njen položaj u kući je položaj centralne osi, točke na koju su učvršćene sve žbice i oko koje se okreće kotač obitelji.

Položaj domaćice treba biti poput neutralne točke magneta, koja ima sposobnost održavanja suprotnosti. Ona tiho podnosi suprotne sile od obje strane koje se natječu radi međusobnog uništenja, ali ih uvijek apsorbira i tolerira, čvrsta i postojana u svojoj neutralnosti. Nikada ni za trenutak ne dopušta da jedna sila prođe i dotakne drugu stranu radi stvaranja nesklada, zbunjenosti, ili smetnje. Poput neutralne točke magneta domaćica mora biti veliki pomiritelj različitih raspoloženja navika i naravi članova obitelji.

Snošljivost, postojanost i ljubav za sve, i uvijek vedro raspoloženje, bitne su odlike domaćice. Da bi se te osobine ugradile u njenu narav, potrebno je samo da sjedne i meditira u jutro, i navečer. Ona treba samo meditirati, a sve željene kvalitete će se ubrzo pojaviti. Bit će dobra i draga majka djeci, dobra i draga žena mužu. Dobra i draga rođacima i susjedima. Postat će omiljena u svakom društvu, a kuća će joj postati nebo na zemlji.

Oni koji žele uživati sve vidove obiteljskog života moraju potaknuti sve odrasle članove obitelji na meditaciju, a svaka domaćica mora sama bezuvjetno upražnjavati meditaciju koja će tiho unijeti mir, sreću i harmoniju u obitelj. Meditaciji se mora dati važno mjesto u dnevnoj rutini jer razvija postojanost uma te vedro raspoloženje, osnovu sveukupne sreće u obitelji.

Za muškarca, domaćina, usamljeni hod kroz svijet je poput kola koja se kotrljaju na jednom kotaču. Bolje je da ide u dvoje. Mjesto žene je važno. Žena ispunjava kuću ljupkošću i ljepotom.
Ona je točka ravnoteže između pozitivnog i negativnog. Ne željeti djecu je kao jabukovom drvu onemogućavati da ima jabuke.

Domaćica je centar ljepote života domačina. Uspjeh obitelji ovisi o snazi i integritetu domaćice ili majke u kući. Ona drži centralni položaj oko kojeg se okreće kolo domaćinstva.