Martinus - Što je zapravo »pakao« ili mračna sfera života

"Prema tome »pakao« ili mrak zajedno sa »svjetlošću«, odnosno »kraljevstvom nebeskim« čine temelj života. »Pakao« je tamna boja kojom Bog ublažava bljesak svoje nadzemaljske bujice svjetlosti do stupnja dostupnog opažanju.

Upravo takvim zaklanjanjem od božje svjetlosti nastaje svijest živoga bića. Takve zaštite od božje svjetlosti postaju nijanse materije, sedam boja spektra, postaju različiti stupnjevi čvrstog i plinovitog stanja materije između njenih krajnosti »kamena« i »duha«. Takvi zakloni stvaraju carstva i godišnja doba spiralnog ciklusa, kao što čine djetinjstvo i zrelost u okviru ciklusa zemaljskog života, zimu i ljeto u godišnjem ciklusu, kao dan i noć u okviru jednodnevnog ciklusa.

Kako bi se inače oblikovala stvarnost bez ovog ograđivanja od božje svjetlosti koja obasjava sve? Kako bi se ograđivanje inače moglo obavljati bez potpunog kontrasta nebeskoj svjetlosti? A što bi moglo biti totalni kontrast nebeskoj svjetlosti ako to nisu upravo »tmine pakla«? Zajedno sa strukturom svijeta ovaj mrak doprinosi stvaranju materijala pomoću kojeg Bog udahnjuje svijest, doživljavanje i sposobnost mišljenja u sva bića i time ih blagosivlja »duhom životnim«, čime želi od svih živih bića stvortii životno umjetničko djelo što je cilj njegovog stvaranja, naime »čovjeka po obličju božjem«.

Prema tome »pakao« nije nikakvo»prokletstvo« niti »kazna«, ni bilo kakvo »izražavanje ljutnje« Proviđenja, već je to faktor od životne važnosti za strukturu vječnog stvaralaštva univerzuma."

Izvor: www.facebook.com/notes/ivan-bagaric