Jabuke

Još od davnih vremena poznato je kako je jabuka vrlo dobra za zdravlje, a brojna istraživanja blagotvorno djelovanje ove kraljice voća svakodnevno i potvrđuju. Osim čudesnog jačanja imuniteta, jedna jabuka dnevno može pomoći kod brojnih bolesti. Jabuke su poznate kao voće koje štiti od mnogo ozbiljnih bolesti, a nova knjiga doktorice Penny Stanway, kako piše Daily Mail, donosi zanimljivi spisak bolesti i problema koje jedna jabuka dnevno može riješiti.

Grčevi
Jedan od mogućih razloga zašto se grčevi javljaju može biti nedostatak kalcija, magnezija te vitamina B i C, a upravo sve to možemo pronaći u jabuci. Prilikom grčeva od velike pomoći može biti i jabučni ocat, čija kiselost će poboljšati apsorbciju kalcija i magnezija. Jabučni ocat pomiješan s medom i vodom, okrepljujuće je sredstvo za organizam, a korišten je i kao narodni lijek.

Astma
Simptomi astme poput teškog disanja, kašlja i uskih prsa, uzrokovani su upalama i prevelikom osjetljivosti dišnih putova. Mogući okidači simptoma astme mogu biti hladni zrak, vježbanje, određena hrana, infekcije, vrijeme i alergije. Da jabuka djeluje efikasno na simptome astme, pokazalo je i istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji te objavljeno u američkom magazinu Journal Of Respiratory Critical Care Medicine.
Istraživanjem je dokazano kako pojedene dvije jabuke na dan umanjuju rizik astme čak za trećinu. Jabučni sok pokazao se, od bilo koje druge hrane, kao najjači u borbi protiv astme, a njegova tajna se krije u velikom broju antioksidansa koje sadržava. Tako samo 100 grama jabuke sadržava čak tri puta više antioksidansa nego ista količina naranče te osam puta više nego ista količina banana. Tajna čudotvornog djelovanja jabuke na probleme sa astmom krije se u njenoj kori, tako da se svakako preporučuje jesti neoguljene.

Visoki krvni pritisak
Rizični faktori koji povećavaju šanse za pojavu visokog krvnog pritiska uključuju pretilost, veći nivo hormona renina u bubrezima, rezistenciju inzulina, godine i gene mada u velikom broju slučajeva visokog krvnog pritiska objašnjenja nema. Kako navodi nova knjiga doktorice Penny Stanway, japanski naučnici su otkrili kako upravo jabučni ocat može umanjiti razinu krvnog pritiska. Naime, jabučni ocat pomaže u borbi protiv pretilosti, umanjuje povećanje nivoa šećera nakon obroka te smanjuje nivo kolesterola.

Dijareja
Zbog velike količine pektina, vlakna koja se nalaze u voću, jabuka je odlična u reguliranju probave. Pektin formira zaštitni sloj oko sluznice želuca, smiruje želudac te sprečava iritacije. Upravo zbog toga se preporučuje u slučaju problema sa probavom pojesti jabuku svakih nekoliko sati, a za umanjivanje grčeva u želucu odlična je prokuhana jabuka. Pektin deluje na osjećaj sitosti i povoljno djeluje na probavu, pa se iz tog razloga jabuka smatra najboljom dijetalnom namirnicom.

Osteoporoza
Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. Isto tako, osteporoza se može javiti zbog nedovoljne ili pretjerane tjelesne aktivnosti. Jabuke sadržavaju flavanoide i druge spojeve koji mogu umanjiti spriječiti slabljenje kostiju, poboljšati nivo estrogena koja rapidno slabi u vrijeme nastupanja menopauze i poboljšati apsorpciju kalcija te na taj način umanjiti rizik pojave osteoporoze.
Ako se ne jede dovoljno voća, naročito koštuničavog, ne unosi se dovoljno bora, a to može poremetiti metabolizam kalcija, uslijed čega kosti postaju krhke. Osim toga, bor drastično povisuje nivo estrogena u krvi (isto kao preparati ovog hormona), kao i drugih sastojaka koji sprečavaju gubitak kalcija i demineralizaciju kostiju, odnosno osteoporozu. Ovo je naročito važno za žene u postmenopauzi, a da bi bor bio djelotvoran potrebno ga je svega tri miligrama, što se može osigurati s dvije jabuke i 100 grama kikirikija (naravno, neslanog, ili bolje sirovog), na primjer. Ta količina smanjuje gubitak kalcija za čitavih 40 posto! Pored koštuničavog voća (badem, lješnjak) i kikirikija, bora ima i u jabukama, kruškama, groždu i groždicama, urmama, breskvama, mahunarkama, narocito soji, ali i medu, vinu, pivu i vinu od jabuka.

Slab imunitet
Jedna jabuka prosječno sadrži osam posto naših dnevnih potreba za vitaminom C, poznatim kao odličnim borcem za zdrav i jak imunitet. Pektin koji se nalazi u jabuci, potiče proizvodnju antitijela i bijelih krvnih stanica koji uvelike pomažu tijelu da se odbrani od bolesti.

Bolne mjesečnice
Jabuke sadržavaju male količine genisteina koji uspješno uspostavlja ravnotežu nivoa estrogena. Bolne mjesečnice javljaju se u većini slučajeva zbog nastale neravnoteže estrogena, a jabučni ocat uspješno vraća tu ravnotežu te otklanja bol. Kako bi mjesečnice bile manje bolne, preporučuje se dva do tri puta na dan popiti čašu vode sa malom količinom jabučnog octa ili u hranu dodavati jabučni ocat.

Jabukama protiv raka debelog crijeva
Njemački stručnjaci su dobili još jednu potvrdu poznate britanske poslovice "Jedna jabuka na dan, pa doktor nije potreban", ustanovivši da konzumiranje ovog voća ima za posljedicu manju učestalost raka debelog crijeva. Tim predvođen dr Dieterom Schrenkom utvrdio je da jabuke i sok od tog voća potiću biološki mehanizam kojim se tokom procesa fermentacije stvaraju antikancerogene tvari, prenijela je agencija DPA pisanje njemačkog časopisa "Ishrana". Njemački stručnjaci vjeruju da pektin iz jabuke i ekstrakta jabučnog soka doprinose povečanju nivoa butirata, za koje se vjeruje da predstavlja hemopreventivni metabolit koji može spriječiti nastajanje raka debelog crijeva. Butirat je masna kiselina kratkog lanca koja, prema tvrdnjama njemačkih stručnjaka, ne samo da predstavlja važan nutritivni element za epitel debelog crijeva, već ima i značajnu ulogu u zaštitnom djelovanju prirodnih vlaknastih materija protiv raka tog organa. Laboratorijski testovi, koje su sproveli dr Schrenk i njegov tim, ukazuju da povećana proizvodnja butirata u organizmu, putem konzumiranja jabuka, inhibira produkciju histonskih deacetilaza (HDAC) što dovodi do znatnog smanjenja nastajanja prekanceroznih i tumorskih stanica. U zapadnjačkoj ishrani jabuke su značajan izvor prirodnih vlakana i plan polifenola niske molekularne težine i kao takve imaju antikancerogeno djelovanje u debelom crijevu, naglašavaju njemački stručnjaci.

Pijte mutni sok od jabuke
Nova studija otkriva da je, osim crne čokolade i crvenog vina, mutni sok od jabuke također bogat antioksidansima, te je četiri puta zdraviji od bistrog jabučnog soka. Naučnici sa Sveučilišta Agrikulture iz Wroclawa u Poljskoj, uporedili su bistre i mutne vrste soka od jabuka. Otkrili su da mutni sok sadrži 4 puta veću koncentraciju polifenola u odnosu na bistri jabučni sok. Polifenoli su aktivni antioksidansi za koje se vjeruje da sprečavaju pojavu kardiovaskularnih bolesti i raka. Potrošaći kupuju puno više bistrog nego mutnog jabučnog soka, vjerojatno zbog percepcije da je bisti sok čistiji, veruju naučnici, te dodaju da je ironično da se upravo u procesu proizvodnje bistrog soka odstranjuju blagotvorni sastojci jabučne pulpe. Osim toga, bistri sok ima duži vijek trajanja.

Jabuka - čudotvorni lijek protiv stresa
Bez obzira na vrstu, jabuka je pravi rudnik zdravlja. Ona sadrži više korisnih sastojaka nego bilo koje drugo voće, ali ne samo to: naučnici su ustanovili da je svaki od tih dragocjenih sastojaka i vrlo djelotvoran protiv stresa. Kada smo pod stresom, često se i više znojimo. Budući da udio vode u jabuci čini čak 85 posto, konzumiranjem ovog voća možete nadoknaditi gubitak tekućine. Kada smo pod stresom, organizam luči hormon adrenalin i troši vitamin C. Osim toga stvaraju se slobodni radikali, koji izazivaju starenje stanica (npr. kože). Vitamin C pomaže da se neutralirira njihovo štetno djelovanje. U jednoj jabuci ima 18 miligrama ovog vitamina. Jabuka sadrži i sve vitamine iz grupe B (izuzev B12), i to u velikim količinama. Ovo pogoduje živčanom sustavu, između ostalog i zbog toga što vitamin B potiče stvaranje bjelančevina. Stres se negativno odražava i na probavu. Ribana jabuka je poznat domaći lijek protiv dijareje. Velika količina vlaknastih tvari aktivira rad crijevnih bakterija. Jedna jabuka sadrži 2 grama grožđanog i 5,7 voćnog šećera, koje tijelo brzo apsorbira pa samim tim brzo dobija novu snagu. Proteini su zaduženi za reguliranje metabolizma, a osobe pod stresom ih više troše. Jabuka sadrži sve aminokiseline, koje su neophodne organizmu za stvaranje novih bjelančevina.

Jabuka jača živce
Jabuka je jedino voće koje se može jesti ujutro i uvečer pred spavanje, prije i poslije obroka, u suštini jedino voće za koje ne važi uobičajeno pravilo da se jede mimo obroka. Zrela jabuka sadrži oko 12 posto šećera, vitamine A, B1, B2, C i PP, organske kiseline (jabučna kiselina koja štiti crijeva), mineralne soli i oligoelemente, kalcij, fosfor, natrij, klor, željezo, magnezij, sumpor, bakar, cink i kalij koji je neophodan za dobro funkcioniranje živčanog sustava i srčanog mišića, a pektin smanjuje kolesterol u krvi. Jabuka je odlična za jačanje mišića i živaca, pročišćava krv, reducira kolesterol i čuva zube, i odličan je regulator tjelesne težine.

Jabuke nas zimi štite od prehlada
Svake bi godine trebali pojesti 30-40 kilograma jabuka, kažu nutricionisti, što znači barem jednu svaki ili svaki drugi dan. One olakšavaju i potiču probavu te su zato dobra dijetalna hrana. Treba ih jesti zimi jer jačaju imunološki sustav organizma, ali i ljeti, jer nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Sprečavaju taloženje masnoća u jetri i djeluju antikancerogeno. Ako je jabuka sama u želucu, brzo se probavi. No ako se jede s drugom hranom, posebno masnom i bogatom bjelančevinama, probavlja se i nekoliko sati. Zato se preporučuje da se pojede pola sata prije obroka ili nekoliko sati poslije. U organizmu djeluje lužnato i tako pomaže uravnoteženju kiselo-lužnate reakcije, tj. pomaže čišcenju organizma. Dokazano je i da smanjuje nivo lošeg kolesterola zbog visokog nivoa tanina. Za crvenu boju kore odgovorni su antocijanidini, koji štite organizam od upala, pa su crvene jabuke zdravije od zelenih.